Sunday, 6 November 2011

Bumi kenyalang...here i come!!!

Macam tak percaya   dah menjejakkan kaki ke Sarawak dan kini dah selamat balik Semenanjung dah pun.Pengalaman duduk kat Sarawak selame 3 hari walaupun bukan nak bersuka ria di sana memang sangat berharga untuk saya walaumacam2 masalah yg dhadapi sebelum dapat ke Sarawak.Saya dan ahli kontinjen Negeri Sembilan yg akan turut sama masa terima anugerah kokurikulum tu bertolak dari LCC Terminal ke Kuching. Dalam masa 1 jam 45 minit tu saya tak dapat  duduk diam kerana sangat excited. .Sampai kat airport Kuching, ade bas tunggu untuk bawak ke Kuching Park Hotel tu.Alhamdulillah takde la pulak kene JETLAG....makanan die sepanjang kat sane ade yang pelik ade yang tak pernah jumpa tetapi sekurang-kurangnya adalah pengalaman makan makanan Sarawak ..=P Lepas dah selesai check in semue tu..maakn malam dan taklimat.Lepas tu,murid boleh masuk bilik and buat kerja sendiri.Saya dan Kak Leeda(akak TKC) layan Star Movies tengok Ladder 49. Movie ni pasal bomba yg sangat dedicated terhadap tugasnya sampai sanggup korbankan nyawe sendiri untuk selamatkan orang lain.... memang sgt bermesej dan sedih movie ni sebab akhir2 tu die mati....dan malam tu jugak tengah orang lain lena dbuai mimpi,JENG JENG JENG!!!! percaya tak hotel kitorang terbakar!!!ya allah.. detik itu hanya cerita tadi yang bermain di fikiran.....mase tu floor yang kitorang duduk tu dah rentung dah karpetnya sebab  dekat dengan tangga tengah.Tangga tengah tu la yang menjadi pusat api tu terbakar marak!!murid  dan cikgu turun mamai je semuenye.. siap ade yg pakai baju kelawar lagi tuu..Ngeh ngeh ngeh =D lepas 2 jam tunggu tepi longkang,tepat pukul 5:30 pagi dapat naik bilik balik..yang kesiannye ade budak terpakse pindah bilik lain sebab bilik diorang basah..dah la penat tunggu kat bawah ingatkan naik dapat tidur terus tapi kene pindah bilik lak...hehe yg tak leh tahannye pagi tu raptai siap ade budak tertido keluar air liur basi lagi..nampak la ngantuk kan....saya pun dah rase macam ZOMBIE dah..Petang tu lepas anugerah tu habis kitorang pergi kilang and kedai kek lapis+kedai ikan terubuk masin...saya takdelah nak memborong banyak sangat tapi cikgu-cikgu ni exaggerated sangat...habis satu kedai nak diborongnya..Pastu malam tu keluar lagi pegi WATERFRONT..cantik sangat pemandangan kat situ tambah lagi kalau waktu malam.saya dan kontinjen negeri lain pergi window shopping.Beli magnet fridge,gelang, keychain, tikar. traditional Sarawak handicraft, t-shirt dan macam-macam buah tangan untuk keluarga..Balik hotel tangan sarat jinjing macam2 plastik.Pastu  sampai bilik memang penat sangat jadi tak sempat pun nak trauma ke susah tido ke sebab teringat tragedi semalam..Pepagi tu lepas kemas barang  yg tetibe jadi 2kali lagi banyak dari masa pegi dan check out hotel kitorang pergi jalan-jalan kat Satok, tempat pasar basah yg sangat popular.Lepas tu pergi kilang pottery.Macam2 pasu dengan macam2 saiz ade kat sini .Then bas tu pun hantar rombongan kami ke airport Kuching.Lepas 1 jam 40 minit kejang kaki dalam plane tu,sampai la kat Semenanjung balik...huhuhu rindunye dengan masakan ibu. .Tak sabar sungguh nak sampai rumah.Secomel atau semenawan hati  mane pun lah Kuching tu,rumah tetap tempat nombor satu saya paling rindu.....Tapi banyak betul pengalaman and ilmu berharga yg dapat  dikutip selame di Sarawak..bak kata orang tua-tua, jauh perjalanan luas pemandangan dan pengalaman juga...

    

No comments:

Post a Comment